Blog

Zerif supports a custom frontpage

Oddi yleisurheilu tulokset

Hanna Pakarinen sai esikoisensa — suloinen otos vastasyntyneestä isänsä kanssa: Tähän vastattuaan Riina, 31, olisi voittanut historian suurimman Haluatko miljonääriksi? Yhdysvalloissa ammuttu mystinen ihmeotus kummastuttaa tutkijoita — onko tämä suden ja karhun risteytys? Insinööri-Johannan, 26, vähäpukeiset kuvat keräävät huomiota — saa somessa kasoittain palautetta kurveistaan: Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä — lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti.

Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen — nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä.

Työelämä Tiede Pääkirjoitus Kommentit. Horoskooppi Sarjakuvat Kamala luonto Nemi Dilbert. Talousuutiset Oma raha Yrittäjä Pörssiuutiset. Reseptit Ajankohtaista Viinit Oluet. Digitoday Mobiili Testit Tietoturva. Rapid Wieniin viime kesänä siirtynyt jalkapallon A-maajoukkueen keskikenttämies Markus Heikkinen on ollut seurassa vahvassa roolissa alusta alkaen ja perjantaina suomalainen sai hienon tunnustuksen kantaessaan joukkueen kapteeninnauhaa harjoitusottelussa FC Aarauta vastaan.

Työelämä Tiede Pääkirjoitus Kommentit. Horoskooppi Sarjakuvat Kamala luonto Nemi Dilbert. Talousuutiset Oma raha Yrittäjä Pörssiuutiset. Reseptit Ajankohtaista Viinit Oluet. Digitoday Mobiili Testit Tietoturva. Tekeekö TamUn Aleksei Kangaskolkka liigacupin maaliennätyksen? Tampere Unitedin hyökkääjällä Aleksei Kangaskolkalla on lauantaina mahdollisuus saada yksin nimiinsä jalkapallon liigacupin yhden kauden maaliennätys.

TamU kohtaa liigacupin välieräottelussa TPS: Veljekset ottavat videot apuun kiistanalaisessa vaparimaalissa. Seinäjoen uusi stadion onnenpotku Suomen futiskulttuurille — katso minidokumentti! Peter Muellerin huima tarina,. Las Vegasin kiekkohuuma ja Zidane. Mitä yhteistä on alasammutulla Luftwaffen lentäjällä, Elisabeth Taylorilla - ja Suomen pikaluistelun tulevaisuudella?

Tilaa nyt Urheilulehti kampanjahintaan - saat upean lahjan! Tietovuoto sai Risikon ja muut poliitikot hurskastelemaan — politiikka on valtapeliä eikä yhteisten asioiden hoitoa. Voitto on voitto, vaikka se täytyi jakaa.

Teknisesti ihan ookoo-hyvä veto, maksiminopeus oli ihan hyvä. Eka 60 metriä oli turhan hidas, se ei lähtenyt sillä tavalla kuin olisi toivonut. Viikon päästä toivottavasti kovempaa, Tähti sanoo. Raitasella epäonnea Belgiassa, polvi sai tukevan tärskyn, Örn vauhdissa Joensuussa. Riku Illukka keskellä kiiti Myyrmäessä metriä 10, Harala juoksi Belgiassa kaksi starttia.

Ensimmäisen erän hän voitti ajalla 13, Haralan mukaan juoksu kertoi, että nopeutta on, mutta nopeuskestävyyttä tarvitaan lisää. Pulli ponkaisi kauden avauksessa , Bäck neljäs Ateenassa. Helander säväytti Vantaalla, Pitkämäki:

Arvioitua toipumisaikaa on jäljellä vielä kaksi viikkoa. Valmistaudun kauteen ihan normaalilla tavalla. Peter Muellerin huima tarina,. Las Vegasin kiekkohuuma ja Zidane. Mitä yhteistä on alasammutulla Luftwaffen lentäjällä, Elisabeth Taylorilla - ja Suomen pikaluistelun tulevaisuudella?

Tilaa nyt Urheilulehti kampanjahintaan - saat upean lahjan! Tietovuoto sai Risikon ja muut poliitikot hurskastelemaan — politiikka on valtapeliä eikä yhteisten asioiden hoitoa. Vekselikikka voi olla Italian takaportti ulos eurosta.

Näin toimivat Suomen armeijan erikoisjoukot helikoptereiden kanssa — katso video. Meksikossa kuusi siepattua naista löydettiin kuolleena. CNN listasi maailman parhaat nakurannat — nämä neljä kohdetta sijaitsevat Euroopassa. Testissä kevään kuumin puhelin — tällainen on OnePlus 6. Ensitestissä uusi Ford Fiesta ST: Pikkusportti kurnuttaa juuri niin kuin sitä käskee. Arkkipiispa Kari Mäkisen lähtömessua vietetään tänään.

Juuri nyt Päivä Viikko 1. Ex-vaimo löysi salatun tiliotteen tuhkien seasta, hiiltynyt paperi paljasti totuuden kadonneista rahoista — näin omaisuus yritettiin pimittää eron koittaessa Mitä kouluvuosista jäi päähän? Testaa, pääsisitkö läpi ala-asteelta Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä — lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen — nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: Noin 1 g vahaa pannaan upokkaaseen, ja upokas ja vaha punnitaan 23 C: Tulos lasketaan käyttäen kahden kokeen keskiarvoa.

Tuotteet, jotka osallistuvat koeohjelmaan ja täyttävät kokeen vaatimukset tulevat NIOM: Kutsu osallistua koeohjelmaan lähetettiin kaikille valmistajille, joiden tuotteita jälleenmyyjien ilmoituksen mukaan on pohjoismaiden markkinoilla. Tuote merkitty - on yhtenäisenä massana metallirasiassa eikä vahatankoina. Vahan tyyppiä ei ole ilmoitettu pakkauksen päällä. Yllä olevaan luetteloon eivät sisälly tuotteet, joita valmistajat tai jälleenmyyjät eivät ole ehtineet lähettää ajoissa testattavaksi.

Tuotteita testataan ja luetteloa täydennetään jatkuvasti. Nämä tarkoitusperät olemme jo saavuttaneet Suomessa eduskunnan hyväksyessä hammasteknikkolain Tällä hetkellä on maassamme erikoishammasteknikkoa. Kuultiin liiton puheenjohtajan kolleega Bent Pihl Jensen'in Tanska selostus ja toiminta kuluneesta vuodesta. Luettiin tilikertomus, joka hyväksyttiin. Jensen Tanskasta, pääsihteeriksi Jan M. Molenvvijk Hollannista sekä rahastonhoitajaksi J. Seuraava kongressi päätettiin pitää Köpenhaminassa Tanskassa.

Kongressiin osallistujat saivat tilaisuuden tutustua hammasnäyttelyyn sekä työdemostraattioihin eri vastaanotoilla. Tutustuminen George Brown Gollege'iin oli merkittävä. Tässä laitoksessa koulutetaan mm. Kongressi päättyi yhteiseen gala-iltaan Denturist Societey of Ontarion jäsenten kanssa, jossa oli osanottajia henkeä. Juhlapuheitten lisäksi huolehti musiikista Royal Regiment of Canadan rykmentin soittokunta. Kansainvälinen yhteistyö ja kontakti on ollut tärkeätä maamme hammasteknikkokunnalle, niin nyt tänään ja huomenna U K-K Kongressin hyväksymä päätöslauselma, joka yksimielisesti hyväksyttiin: Tämä hammaslääkäreiden ja hammasteknikoiden väliin asettuva ammattikunta tunnetaan useissa maissa nimellä denturistit hammasproteetikot.

Tähän ammattikuntaan kuuluvat omaavat käytännön hammasteknikon koulutuksen sekä täydentävän lääketieteellisen lisäkoulutuksen myötä pätevyyden valmistaa itsenäisesti hammasproteeseja suoraan niiden käyttäjille ilman hammaslääkärin välikäsiä sen jälkeen kun hammaslääkärin hoitotoimenpiteet potilaalle ovat päättyneet.

Tällainen koulutus on useissa Euroopan maissa, Pohjois-Amerikassa sekä Austraaliassa laillisesti tunnustettu ja osoittautunut hammasproteeseja tarvittsevan väestön kannalta erittäin myönteiseksi. Asetuksenmukaisesti koulutettujen hammasproteetikkojen ammattipätevyys tällä erikoisalalla täydentää arvokkaalla tavalla hammaslääkäreiden ja hammasteknikoiden työtä, koska proteetikko pystyy työskentelemään paljon yksilöllisemmin valmistaessaan ja sovittaessaan hammasproteeseja. Täällä Torontossa kokoontunut I.

Vastustushan perustuu tämän ammattikunnan diskriminointiin ja tukahduttamishaluun taloudellisesta kilpailusta johtuen. Tämä vetoomus kohdistuu myös hammaslääkä-ikunnalle pyynnöllä, että hammsiääkärikunta arvioisi uudelleen suhtautumistaan proteetikkojen ammattikuntaan, sillä ammattikuntamme olemassaolo luo hammaslääkäreille mahdollisuuden keskittyä paremmin varsinaiseen hammaslääkärityöhön.

Toisille meistä haaveeksi jää se, koska kursseille emme millään pääse. Meillä laki on hyvä ja kallis, emme koulutustamme estää sallis. Meille laki on ammatin turvan suonut. Vaan joku on tiellemme esteet luonut. Vartoimme viisi ja kymmenen vuotta Oli pikainen toivomme aivan suotta, että joskus sais tehdä mummolle hampaat, mutta aina vain piikkejä lisää aamukampaan.

Eikö mitään sen eteen tehdä vois, että anotaan kauan, sitten karsitaan pois. Jossakin muussa kuin laissa on vikaa. Siihen puuttua pitää ja tuotapikaa. Mutta mistä me saatais se rohto, ainoa lääke on liittomme johto. Vielä vahvistakaamme liittomme selkärankaa.

Pitkäperjantain aatto klo Vapun aatto klo Juhannusaatto vapaa 4. Itsenäisyyspäivän aatto klo Jouluaatto vapaa 6. Tähän numeroon aiottu aineisto pitää olla toimituksella helmikuun 15 p: Haitallinen kehitys ilmenee mm. Suurlaboratoriot toimivat omistajiensa taloudellisina yrityksinä, joissa työvaiheet on mahdollisimman suuressa määrin mekanisoitu.

Proteettisen hoidon tarvitsija, - potilas on pakosta jäämässä taka-alalle. Suurlaboratorion hammasteknikoille potilas jää täysin tuntemattomaksi. Juuri tässä piilee ydinkysymys virheellisestä kehityksestä. Perussyy tähän on hammaslääkäreiden suhtautumisessa. Aikaisemmin melkein kaikissa maailman maissa hammaslääkäreiden myötävaikutuksella hammasteknikon työskentely suoraan potilaalle oli kielletty.

Suurlaboratorioiden omistajien tukemina, - nämähän olivat taloudellisesti täysin riippuvaisia hammaslääkäreistä, - annettiin ulospäin tietämättömälle suurelle yleisölle virheellinen kuva hammasteknikoiden ammatillisesta toiminnasta.

On itsestään selvää, että sulkemalla pois kontaktimahdollisuudet hammasteknikon ja proteesia tarvitsevan potilaan välillä työn yksilöllisyys kärsii. Hammasteknikoiden kiinnittäessä huomiota tähän puutteelliseen kontaktiin vastattiin hammaslääkäreiden taholla boikottitoimenpitein sellaisia teknikoita ja laboratorioita vastaan, jotka katsoivat potilaan ja proteesinvalmistajan välisten kontaktien olevan välttämättömiä työn lopputuloksen kannalta.

Havaitessaan että pakon alla työskentelevä partneri on huono partneri, hammaslääkärikunta on useissa maissa vaientanut hammasteknikkojen itsenäistymisaikeet myötävaikuttamalla siihen, että proteettisten töiden taksat ovat nousseet ennennäkemättömän suuriksi. Suurlaboratoriot ovat päässeet näinollen myös osallisiksi kohonneista valmistuspalkkioista. Malliesimerkkinä tästä kehityksestä voidaan mainita Länsi Saksan proteesikustannukset, - jotka ovat ennätysmäisen korkeat. Tämä on johtanut yhä useampien suurlaboratorioiden perustamiseen.

Voitonmahdollisuudet ovat tosin nousseet, mutta yksilöllisen hammasteknisen työn mahdollisuudet Liittotasavallassa ovat entisestään huonontuneet. Kun Saksan hammasteknikkokunta vielä pari vuosikymmentä sitten pyrki tarmolla itsenäistymiseen, kuulee tänä päivänä enää hyvin vähän sellaisia ääniä.

Kun ansiot ovat huippuluokkaa, kuka silloin enää puhuisi epätyydyttävistä kontakteista potilaisiin. Ihminen on kerta kaikkiaan sellai- Odottaa sopii, kuinka kauan tämä nykyinen "suurten ansioiden huuma" kestää, jää arvailujen varaan. Jo nyt ovat sairaskassat lakijärjestelyin joutuneet vähentämään osallistumistaan potilaiden proteesikustannuksien maksamisiin. Todetessaan edelläesitettyjen seikkojen haittavaikutukset on monissa Amerikan, Austraalian ja Euroopan maissa päädytty lainmuutoksiin ja vastaavan jatkokoulutuksen saaneille hammasteknikoille on annettu mahdollisuus toimia itsenäisinä hammasproteetikkoina valmistettaessa hammasproteeseja suoraan potilaille ilman hammaslääkäriä.

Aihetta huoleen antavat hammaslääkäreiden pyrkimykset estää proteetikkojen itsenäinen työskentely tai supistaa jo voimassa olevat lailliset oikeudet. Tukea tälle vastustavalle toiminnalle hammaslääkärit saavat ennen kaikkea suurlaboratorioilta, joiden omistajat eivät henkilökohtaisesti ole kiinnostuneita suorasta potilastyöstä.

Heidän toimintansa koostuu toimituksista hammaslääkäreille eivätkä jo tästäkin syystä sovellu suoraan potilastyöskentelyyn. Suurlaboratoriot, joiden toiminta riippuu hammaslääkäreiden lähettämistä töistä taistelevat yhdessä hammaslääkäreiden kanssa niin sanotun "kolmannen säädyn" laillistamista vastaan, - vähentyisihän näiden liikevoitto ja hintamonopoli jos proteetikot saisivat itsenäisesti harjoittaa ammattiaan.

Proteetikon suorasta työskentelyoikeudesta hyötyisi kylläkin proteesintarvitsija, - potilas. Hän hyötyisi pätevän ammattimiehen yksilöllisestä työsuorituksesta ja varmaankin myös kilpailun aiheuttamasta edullisemmasta hinnasta.

Me kaikki tiedämme, että hammaslääkäri on ensimmäinen jonka kanssa potilas joutuu kosketuksiin kun suuta ruvetaan saneeraamaan.

Mahdolliset jäljelläolevat hampaat preparoidaan kiinteitä tai irroitettavia proteettisia ratkaisuja varten. Tässä vaiheessa tullaan jo siihen, ettei ilman teknikkoa voida tulla jatkotoimissa toimeen.

Yhteistyö hammaslääkärin kanssa ei voi olla työn lopputuloksen kannalta paras mahdollinen ellei teknikko edes saa nähdä potilasta. Eräs saksalainen ministeri on kerran kehunut hammasteknikkoja siitä, että nämä suorittavat hyvää työtä hampaattomien potilaiden hyväksi ilman, että ovat potilasta edes nähneet.

Mikäli tämä ministeri olisi ajatellut loogisesti, olisi hänen pitänyt ajatella, miten paljon paremmin teknikko olisi suoriutunut työstään jos olisi saanut nähdä potilaan. Tällainen potilasläheinen työskentely tulisi kuulua jo hammasteknikon ammattikoulutukseen.

Juuri tässä piilee suuri virhe johon monien maiden lainlaatijat ovat syyllistyneet kieltämällä mahdollisuudet teknikon ja potilaan välisiin kontakteihin. Potilaskäsittelyyn koulutettu hammasteknikko, joka laillisesti on oikeutettu toimimaan proteetikkona voi sen sijaan täydentää hammaslääkärin työtä valmistettaessa proteettisia töitä sekä sitäpaitsi itsenäisesti valmistaa kokoproteeseja sen jälkeen kun hammaslääkärin työ suussa on päättynyt.

Tämä on tosiasia joka jo monessa maassa on havaittu ja oikeaksi todistettu. Tästä johtuen myös pelkästään hammaslääkäreille työskentelevien laboratorioiden teknikoiden on pakko muuttaa ainakin ajattelutapaansa siinä mielessä, etteivät he työskentele pelkästään oman tai työnantajansa kukkaron hyväksi vaan ennen kaikkea juuri potilaan hyväksi. Tälle ajattelutavan muutokselle tulisi rakentua koko maailman tuleva hammasterveysjatkoa siv.

Älä unohda sitä työselostuksesta! Te jotka käytätte Sjödingin C-kultaa ilmoitatte tietysti sen myös hammaslääkäreille. Jos vain kirjoitatte C-kultaa lähetteeseen ja laskuun ilmaisee se hänelle vain että käytätte luokka 1 I l-ku itaa FDI- standardista.

Tämän sanonnan taakse saattaa piiloutua hyvin paljon. Jos sitävastoin käytätte takuuetikettiä johon merkitsette G ei ole epäilystäkään mitä on käytetty. Se antaa hammasiääkärliie lisää luottamusta teihin ja työmenetelmiinne. Näin ollen älä unohda takuuetlketin olemassaoloa, vaan käytä sitä jatkuvasti kalkissa kuitatöissä laadun takeena. Tyyppiharmooniset TH im iii'jjpi, Milli llhi!!

Koska niitten TH-mallivalikoima sisältää jokaiselle potilastyypille harmonisesti sopivan mallin tämä malli on tekijän helposti ja nopeasti löydettävissä. Näin Biocron helpottaa proteesin valmistusta. Sen esteettinen vaikutus on luonnollinen. Wiesbaden S-T,S Oy Dentaldepot Ab Freesarln tukkeutuminen, joka on tähän asti ollut suurin probleema basis-levyjen työstössä, on nyt eilispäivää. Kotimainen kovametaiii Kaaviofreesarl on kehitetty yksinomaan basis-levyjen työstöön. Se ei tukkeennu ja se puree levyä erittäin hyvin sitä kuitenkaan lohkomatta.

Freesari on muotoiltu siten, että siliä voidaan ajaa tilaa myös jänteille. Ajettaessa yksinomaan Kaaviolevyä freesari kestää todella pitkään. Tähän mennessä runsaan puolen vuoden kokemuksen perusteella se on ylivoimainen aikaisempiin kovametailifreesareihin verrattuna. Freesareita tullaan valmistamaan muidenkin materiaalien työstöä varten. Kysykää kotimaista kovametaiiifreesaria hammastarvikealan tavaratalosta.

De Treyn Biopol-painepolymerointikoje Biopoi-ialtteessa voidaan poiymerolda sekä kuuma- että kyimäpoiymeroituvat akryylit. Laitteen lämpötila voidaan säätää C: Kone ei vaadi jäähdytysaikaa. Sitä voidaan käyttää välittömästi polymeroinnin jälkeen seuraavan työn valmistukseen. Suurin etu aikaisempiin kojeisiin nähden on polymeroitavan kappaleen pakollinen 4 min: Etua on myös siitä, että iämpövastukset on sijoitettu kattilan uikopuoieiie. Niihin el muodostu kaikkikerrosta eli kattiiakiveä.

Biopol-polymerointiiaite on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Se on kooltaan pieni ja kätevä sekä helppo huoltaa ja hoitaa. Tarkempia tietoja laitteesta antaa De Treyn edustaja. Tunnetusti vaikein vaihe protetiikassa on purennanotto. Kokopurentatapauksissa tämä tulee erityisesti esille. Virhemahdollisuuksia on useita ja hyvään lopputulokseen pääseminen vie monasti paljon aikaa.

Tekniikassa otetaan molempien leukojen jäljennökset yhtäaikaisesti leukojen ollessa fysiologisessa suhteessa toisiinsa nielemisliike. Näin saadaan jo primäärimaliivaiheessa leukojen suhde rekisteröidyksi. Artikuiaattorissa tehdään kaaviot sopivan korkuisiksi, joilla sitten tarkistetaan leukojen rekisteröinti ja otetaan henkilökohtaiset jäljennökset. Tästä eteenpäin jatkuu proteesinvaimistus normaalisti.

Käyttämällä tätä menetelmää säästetään melkoisesti aikaa ja virhemahdollisuudet minimoidaan. Jos jotakin hoitomenetelmää halutaan parantaa, on ensiksi hahmotettava sen puutteellisuudet. Korkeatasoisimpana proteettisena hoitona pidetyn kruunu- ja siltaproteettisen hoidon puutteellisuudet ovat, jos tarkastelija on vähänkin kriittinen, silmiinpistävät. Suurin osa kruunuista tai silloista erottuu suussa jo vilahdukselta paksujen ja epäanatomisten muotojensa vuoksi, joiden takaa ne pokkeavat luonnonhampaista siiloinkin, kun väritys on onnistunut.

Lisäksi paljastuu lähitarkasteiussa kruunujen ja siltojen väliosien ympärillä useimmiten kroonisesti ärsyyntynyt, punottava ien ilmauksena kiinnltyskudosten vauriosta. Kruunu- ja siltaproteesien haittavaikutukset aiheutuvat pääasiallisesti kahdesta epäkohdasta: Lisäksi puutteellinen vuotoilu voi aiheuttaa kiinnityskudoksille vaurioita myös siitä syystä, että jätetään ottamatta huomioon hampaiden kuluminen, kulumisfasetit ja käytetään sen sijaan "ihanteellisia" anatomisia muotoja, jotka sitten aiheuttavat eriasteisia korotuksia ja niistä johtuvaa iiikakuormitusta tukihampailie.

Vaikeutunutta puhdistettavuutta ei tavallisesti ole yritettykään kompensoida erityispuhdistuskeinoiila: Epäkohtana voidaan myös pitää nastakruunujen liian yleistä käyttöä tapauksissa, joissa eiäväytymlnen hammas devitalisoidaan vain kruunun ankkuroimiseksi juurikanavaan.

Juurenhoitojen komplikaatiot periapikaalisina muutoksina ovat röntgenkuvista tuttuja. Mistä puutteet johtuvat Mistä sitten johtuu, että oikeastaan itsestään selvät periaatteet luonnonmukaisesta muotoilusta ja hyvästä reunaliittyvyydestä eivät ole käytännössä toteutuneet?

Proteettisten hoitojen lopputulos on riippuvainen sekä hammaslääkäristä että hammasteknikosta. Kumpienkaan aikaisemmassa kulutuksessa ei ole kiinnitetty riittävää huomiota kiinnltyskudoksia mahdollisimman vähän ärsyttävään valmistustekniikkaan: Päinvastoin on täysin teoreettisin perustein ja harkitsemattomasti pitkään opetettu, että kruunujen ienrajassa tulisi olla paksunnos, jotta "suojeltaisiin" lentä ruokamassan mekaaniselta ärsytykseltä.

Paksunnokset, niin tahalliset kuin tahattomatkin, aiheuttavat kuitenkin jo edellämainitun plakin retention lisääntymisen ja sitä tietä kasvavan parodontiittiriskin. Tahattomat paksunnokset, jotka ovat hyvin tavallisia, syntyvät joko riittämättömän hionnan tai taitamattoman iaboratoriotekniikan seurauksena.

Yleisimpiä syntejä on akryylin ulottaminen ohuena kerroksena kullan päälle ienrajassa ja tarpeettomat "koristeelliset" reunaharjut oraalipuoielia Kuvat Puutteellisen reunaiiittyvyyden yleisyys johtuu mm. Kruunujen reunaiiittyvyyden tarkastuksessa näytetään hyväksyttävän sellaisia Kuval.

Alkuperäistä hampaan muotoa paksummat osat on oikeanpuoleisessa kruunussa 2 merkitty mustalla ja yleisimmät iiikapaksuuksien paikat nuolilla. Riittämätön hionta on paksunnoksen aiheena huutomerkillä merkityillä kohdin.

Huomaa hiontarajojen ero 1 ja 2 kruunuissa. Kriteeri pitäisi olla sama: Kruunujen yhteydessä toteutus on tosin paljon vaativampi.

Reunaiiittyvyyden ollessa parhaimmillan on kuitenkin vielä 20 um sementtisauma olemassa. Siksipä pitäisikin yleisemmin käyttää supragingivaalisia hiontarajoja siellä, missä hampaiden koko sen sallii ja missä se voidaan ulkonäöllisistä tekijöistä välittämättä tehdä.

Kruunun reunan ulottaminen ientaskuun kariesprofylaktisita syistä ei ole mielekästä. Karieksen etikäisy on kioidettava muilla keinoin.

Siltaproteesien tukihampaiden tuhoutuminen alkaa useimmiten tukihampaan väliosan puoleisesta approksimaalivälistä, joka väliosan muotoilusta johtuen on mahdoton puhdistaa Kuva 4. Useimmiten potilas ei ole myöskään saanut mitään erityisohjausta väliosien mmpäristön puhdistuksesta. Kunnollinen puhdistus on sitäpaitsi mahdotonta, kun käytetään yleisesti omaksuttua ja opetettua virheajatteluun perustuvaa tapaa tehdä väliosat puristmaan limakalvoa ja radeerataan kipsimallista väliosan kohdalta kompression aikaansaamiseksi.

Kompressioväliosien käyttöhän perustuu kahteen toiveeseen: Kumpikaan näistä toiveista ei toteudu. Kun kompression aikaansaamiseksi joudutaan väliosaa usein venyttä- Premoiaarikruunujen usein esiintyvät turhat paksunnokset mustalla oikeanpuoleisessa kruunussa 2.

Liian pitkiä reunoja on ehkä yleisimmin iingvaaiipuoieiia nuolen osoittamassa paikassa, ienrajapaksunnoksia voidaan usein väittää vasemmanpuoleisessa kruunussa 1 osoitetulla tavalla: Jos porrashionta ei hampaan voimakkaan kapenemisen vuoksi olisi suotava, muotoillaan lenraja kuitatäytteenomaisesti ja aloitetaan akryyli okkiusaaiisemmin seivästä portaasta. Katso myös kuva 9. Approkslmaaliset llikamäärät esiintyvät tavailisimmin tummennetuila aiueella. Jokainen vanhoja siltoja purkanut tietää, että kompressioväliosan alla on aina plakkia ja punotusta.

Lisäksi yleisesti käytetty takahammasa. Luonnollisen kokoinen nelonen ja viitosen paikalla paiatinaaiinen yhdyspaikki olisi ulkonäöilisestikin parempi ratkaisu. Kuva 6 yllä ja 7 alla Hampaiden muotojen tallentamiseksi otetaan esijäijennös aiginaatilia, josta kipsimalli.

Kipsimallista otetaan laboratoriossa kovalla poiysiioksaanimassalia muotoiiujäljennökset sekä oraaii- kuva 6 että iabiaaiipuoieita kuva 7. Muotoiluindeksien avulla saadaan hampaiden muodot sekä asennot kopioiduksi. Huomaa hampaiden kuluneisuus ja dentiinivärjäys. Kun muotoiluindeksiä käytetään vahausmuottina, on osa vahasta syytä sulattaa siihen ja antaa vahan jäähtyä sormella painaen.

Sen jälkeen muotti pannaan mailille ja vahataan loput. Näin vältetään vahan supistumisen jäähtyessä muuten helposti aiheuttama liian pieni vahakruunu. Alueilla, jotka eivät näy ilmeliikkeissä, on ienrajan muotoilu kuitatäytteen tapaan 35 ratkaisu turhan paksuuden välttämiseksi.

Jopa näkyvissä paikoissakin sitä voidaan käyttää, jos potilas hyväksyy kullan näkymisen. Huomaa supragingivaalinen hiontaraja ja akryylistä vapaa kruunun reuna Parempaan tulokseen päästään muotoilemalla lenraja kruunua vahattaessa kultatäytteenomaisesti ks.

Rastilla merkityistä insisiiveistä joudutaan poistamaan keskimmäinen ja se korvataan viereisiin hampaisiin ankkuroidulla siiiaila.

Miten tulosta voidaan parantaa? Mitä pitäisi käytännössä tehdä, jos edellä esitetty on antanut virikkeen menetelmien muuttamiseen? Kruunujen muotoilu 1 Laboratorio tarvitsee mallin alkuperäisestä hampaasta ennen hiontaa pystyäkseen kipioimaan luonnonmukaisen muodon. Coitoflaxf, Coltene tai Optosil Hart" Bayer. Näin saadut jäljennökset eli muotoisuindeksit toimivat sitten vahausten ja fasadien muodon kontrollina ja osittain niitä voidaan käyttää vahausmuotteinakin.

Jos näin ahtaassa approksimaaliväiissä käytetään viiste- siice- hiontaa, tukkivat kruunun reunat koko välin tehden puhdistuksen mahdottomaksi. Käytettävä porras- tai kaarroshiontaa ja huolehdittava, että hammaslanka mahtuu väliin tarttumatta liitoskohtaan.

Jos kruunut ovat yhteen liitetyt, tarvitaan hammaslangan kuljetin kuva 20 avuksi. Hiottaessa on kaarros- tai porrashionnalla hankittava väliin riittävästi tilaa.

Jo kruunujen vahauksessa pitäisi kolmiotlkun olla eräänä muotoilun helpottajana mukana. Jos hampaiden juuret ovat niin lähellä toisiaan, että ei oie mahdollisuuksia saada tlkutusvällä, on vähintään huolehdittava siltä, että hammaslanka voidaan pujottaa väliin Kuva Ei pidä myöskään pyrkiä tekemään isoja tikutusväiejä yläleuan etualueen kruunulhin, jos ulkonäölliset seikat ovat tärkeitä, vaan puhdistuksen pitää silloinkin perustua hammaslankaan.

Slllanvälloslen muotoilu Väliosien muotoilun tärkeimpänä periaatteena on puhdistettavuus. Siksipä onkin syytä kokonaan luopua kontaktiväliosista, jotka on tehty painamaan limakalvoa. Hammaslangan käyttö estää kilnnikasvamlsen.

Premolaari-molaarialueen väliosien puhdistukseilisesti tarkoituksenmukainen muotoilu 1 ja ei-toivottava muotoilu 2. Etualueen irti limakalvosta oleva väliosa, jonka fasadi on hampaan entisessä paikassa, kauiaosaa ei oie painettu sisäänpäin kontaktiin resorboituneeseen harjanteeseen. Limakalvokontaktiin venytetty kompressioväiiosa kuva 15 erottuu usein ulkonäöilisestikin epäedullisemmin Kuva Etuhammasaiueen hyvin puhdistettavan väliosan tai ulokkeen muotoilu 1 ja huonosti puhdistettava, usein ulkonäöilisestikin epäedullisempi, keulaosastaan venytetty muoto 2.

Väliosan tai ulokkeen muoto on luonnontiampaan muoto sen alkuperäisessä paikassa, limakalvon puoleinen pinta muotoiltuna pyöreäksi ilman koveria pintoja Kuvat 11 ja Approksimaalipinnat muotoillaan siten, että välistä mahtuu hammastikku ja väliharja tai vähintään hammaslanka. Väliosan ja limakalvon väliin jätetään pääsääntöisesti 2 mmm rako. Etuhammasalueella, jossa ulkonäölliset tekijät on kompromissina otettava huomioon, voi rako olla noin 1 mm Kuvat 12 ja 13 , mutta ei sielläkään yleensä kontaktissa.

Vain harvoin on aihetta limakalvokosketukseen ja silloin on päivittäinen lankapuhdistus ylläpitokeinona välttämätön. Jos potilas on osoittautuntu siinä huolelliseksi, ei pyöreäpintaisen väliosan hipaisukontaktista ilman kompressiota ole haittaa.

Muotoilun on vain tehtävä puhdistus tehokkaasti mahdolliseksi. Väliosien limakalvon puleisen pinnan muoto pitää olla kuin luonnollisen hampaan muotoinen ja kokoinen pyöreästi ja puhdistettavasti muotoiltu väliosa kuva Tavallisimmat epäilykset edellä kuvattuun väljään ja puhdistettavaan muotoiluun kohdistuvat kolmeen seikkaan: Yläleuan etuhammasaiueen väliosien millin raon taas "naamioi" sylkikerros väliosan ja limakalvon välissä. Etualueellekin on usein ulkonäölllsesti edullisempaa, että välihammas tai uloloke on vastakkaisen puolen hampaan kokoinen, vaikka sen yläpuolella sitten olisikin heiman enemmän rakoa.

Raon käyttäminen mahdollistaa eräissä tapauksissa myös keinoikenen käytön kiintosillassa, joskin silloin täytyy olla varmuus siitä, että potilas on huolellinen hammaslankapuhdistuksen toteuttaja. Eihän niitä yleensä myöskään pysyvänä esiinny, jos hammaskaari on aukkoinen tai on suuret approksimaaliväiit.

Laboratorio tarvitsee täsmällistä tietoa siitä, miten väliosien muotoilua olisi muutettava. Tiedon saa sinne siirretyksi varmimmin vahaamalla itse esimalliin sen muotoisen väliosan, jonka on todennut suun olosuhteiden mukaan tarkoituksenmukaisimmaksi. Tällaisesta vahauksestahan on hyötyä myöskin tilapäistä siltaa tehtäessä, koska esimllista voidaan ottaa jäljennös, jonka avulla suussa tilapäinen silta akryylistä tarkennetaan.

On paras käyttää kovaa vahaa, koska se kestää mallilla paremmin, mutta kiireisissä tapauksissa voi luonnosteiuvahauksen tehdä myöskin sormissa pehmiävällä vahalla esim. Tilapäinen silta antaa myöskin viitteitä siitä, miltä tietynmuotoinen väliosa suussa näyttää ja näin se voi antaa llsätäsmennyksiä lopullisen sillan väliosien muotoiluun. Hionta 1 Ensisijaisesti aina supragingivaalinen hiontaraja. Se on usein matalissa ja voimes.

Miten matalakruunulsessa hampaassa voidaan toteuttaa supragingivaalinen hiontaraja: Jos hammas on niin paljon palkattu, että valppakruunulle el ole riittävästi tukea jäljellä, ratkaistaan pulma mieluummin säilyttäen hammas eläväytlmlsenä ydinvlerusnastojen avulla kuin nastakruunulla.

Tämä merkitsee fasadien ja okk. Kuparirenkaan sovituksen Jälkeen tehdään sen okklusaallpäähän muutama kleleketalvutus, joihin kiinnittyy kylmäakryyll, jolla rengas tuetaan viereisiin hampaisiin. Näin rengas pysyy sovltusasennossaan jäljennöksenoton aikana. Sopii sekä stentsllle että joustaville jäljennösalnellle. Jos kultaa el saa näkyä, on parempi jättää kulta pois fasadiportaasta kuin yrittää upottaa hiontaraja syvemmälle ientaskuun, josta kultareuna kuitenkin tulee myöhemmin näkyviin.

Akryylille on portaan 1,5 mmm leveys ja suorakulmaisuus vielä tärkeämpi. HIontainstrumenttien ja suorltusyhsitylskohtien käsittely tässä yhteydessä paisuttaisi liikaa tekstiä. Hiontakiekkojen käyttö ei siis ole suositeltavaa. HIontarajan pitää olla kaikkialla, myös mallit pllla, selvästi erottuva kaarros- tai porrasraja. Jäljennökset Jäljennösmenetelmänä on aina käytettävä sellaista, jossa lopputuloksena kokoleuan jäljennös.

Näin saadaan siissäkin tapauksissa, joissa alkuperäisen hampaan muoto ei ole ollut ennen hiontaa talletettavissa, muoto rekonstruoiduksi vastakkaisen puolen hampaiden mukaan sekä artlkulaatiolilkkeet jo vahausvalheessa huomioon otetuksi. Näin vältytään turhilta jälkihlonnoilta. Purentajäljennösten tai muiden osaleuan jäljennösten käyttö on tapa, josta pitäisi ehdottomasti luopua.

Kuparlrengasjäljennöksen pahin haittapuoli, renkaan painuminen Illan syvälle jäljennöstä otettaessa, voidaan välttää käyttämällä sovituksen yhteydessä tehtyä, viereisiin hampaisiin tukeutuvaa kylmäakryylipalkkia Kuva 18 , jonka kantamana rengas ei pääse sovitusasentoa syvemmälle. Tilapäisetkruunut ja sillat Niiden valmistaminen samalla kertaa, kun hionnat tehdään, on oleellinen osa nykyaikaista kruunu- ja siltaprotetiikkaa. Paitsi suojaavaa tehtävää niillä on myös lopputulosta parantava vaikutus.

Indeksit Älä käytä kokokaaren indeksejä! Ota Indeksi vain siltä alueelta, jota Interkuspldaatlo ei osoita tai laajoissa hionnoissa vaiheittain. Pidä aina yksi kontrolllkohta hammaskaaressa näkyvissä. Näin korotukset pysyvät mahdollisimman vähäisinä. Indeksin on oltava mahdollisimman pieni kapea liuska metallivahaa: Alminax, Associated Dontal Products tai leikkaamalla pienennetty kova polysiloksaani esim.

Polysiloksaani-indeksi on reunoja leikkaamalla pienennettävä vahaindeksin kokoon, jolloin nähdään, mihin kipsimalliin hampaat sijoittuvat.

Kruunujen ja sillan osien sovitus Liittymiskohdan tunnusteluun käytetään yleisesti sondia. Olisi syytä käyttää ekskavaattoria tai hammaskivenpoistoinstrumenttia. Llikamäärät havaitaan silloin paremmin ja selvemmin.

Kruunujen reunaliittyvyys on sovituksessa tarkistettava kuin kuvitellen, että siitä hampaasta joudutaan poistamaan myöhemmin hammaskiveä.

Ohuiden reunojen täsmäyshiontaan sopivat hyvin hiekkapaperikiekot. Myöskin voidaan mainiosti käyttää liekkifiniiriä kruunun ollessa suussa palkallaan; näin menetellään itse asiassa samoin kuin täytteitä viimelsteltäessä. Täsmäyshiontaa tarvitaan aina oli jäljennösmenetelmä mikä tahansa, sillä mikään vahaus- ja valutekniikka el toistaiseksi pysty tuottamaan kruunuja, jotka sopisivat hampaalla kaikkialla aivan samalla tavalla kuin työmallilla.

Sillan kruunujen täsmäyshionta on parhaiten toteutettavissa siten, että sillan osat kruunut ja väliosa t valettuna kiinni toiseen ankkurikruunuun tarkistetaan suussa erillisinä ja kytketään täsmäyshlonnan jälkeen suussa yhteen valuakryylillä esim.

Näin saadaan approksimaaliväiit kunnolla tarkistetuksi. Näin on paras tehdä silloinkin, kun on käytetty suussa kytkettyjä akryylihettoja. Mahdolliset korotukset yleensä aina indeksistä riippumatta on myös helpompi ja varmempi hioa osina kuin vasta runkona. Juotettu runko on syytä vielä sovittaa ennen fasadien valmistusta ja varmistua paikoilleen menosta ja korotuksien häviämisestä. Koekäyttö Kruunut ja sillat on aina pantava ainakin vuorokaudeksi koekäyttöön ennen sementolntla, varsinkin jos hiontaraja on ienrajassa tai ientaskussa.

Silloin mahdolliset llikamäärät, ienärsytykset ja korotukset tulevat esille. Haittavaikutuksien vähentäminen Tärkeimmät ohjeet kruunu- ja siltaproteesien haittavaikutuksien vähentämiseksi: Siirilä, Osoite - Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitos, Fabianink. Kainsainvälinen Hammasproteetikkojen Työyhteisö pyrkii olemaan suuntaa-antavana elimenä ja pyrkii aikaansaamaan yhdenmukaiset hammashoitoa koskevat lait kaikissa maissa.

Vielä tässä kuussa tulevat hammaslääkärit ja heistä riippuvaisuussuhteessa olevat hammaslaboratorioteknikot esiintymään Torontossa kansainvälisine tiedonantoineen. Kaikki edellämainittu tulee saattaa eri maiden hallitusten ja viranomaisten tietoon ennenkuin hammaslääkärit ja heidän kanssaan riippuvuusssuhteessa olevat laboratoriot tulevat tekemään yrityksiä historian pyörän kääntämiseksi takaisin päin.

Kehitys kulkee ja sen tuleekin kulkea siihen suuntaan, että luovutaan liiaksi mekaanisesta ja kaupallisesta ammattikäsityksestä ja siirrytään kaikkien osapuolten eduksi potilasläheiseen ammattikoulutukseen hammastekniikan kaikilla alueilla potilaan parasta ajavaan ammattipolitiikkaan.

Hammasteknikkopäivät Finlandiatalossa Hammaslääkäri, hammasteknikko ja hammashoitajapäivät pidetään ensi kerran samaan aikaan samassa paikassa. Molempina päivinä on Finlandiatalossa myös laaja dentaalalan näyttely. Täytettävän paikan toimenkuvaus on vielä avoin, mutta siitä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä liiton hallitukseen. Sekä historiikkia ja jäsenmatrikkelia hintaan Tilaukset lähetettävä Liiton toimistoon Arkadiankatu 14 B 30, Helsinki Hannes Koskinen Helsingissä 75 vuotta täyttää Ht.

Osvald Lindholm Helsingissä 60 vuotta täyttää Ht. Martti Pitkänen Kuopiossa 60 vuotta täyttää Eht. Aarne Haarnimo Turussa 60 vuotta täyttää Eht. Onni Jalli Porissa 50 vuotta täyttää Eht. Keijo Ikonen Varkaudessa 50 vuotta täyttää Ht. Antero Vanhanen Kotkassa 50 vuotta täyttää Ht. Pauli Olkkola Lahdessa 50 vuotta täyttää Htt. Osmo Kolivuori Oulussa 50 vuotta täyttää Eht. Harry Hägg Helsingissä 50 vuotta täyttää Eht.

Yllättäen tuli viesti, että Erkki Olavi Vuori on siirtynyt rajan tuolle puolelle. Veritulppa katkaisi elämän langan ja maallinen vaellus päättyi siihen. Vuori oli aktiivinen persoona. Hän oli mukana monella eri tavalla. Suurimman päivätyön hän teki Liittomme piiriin perustetun avustuskassan toiminnassa ja samoin hän oli kuolemaansa saakka tämän "Hammasteknikko" -lehden toimituskunnassa ahertaen sen hyväksi.

Hänen aktiviteettinsa oli rajaton, oli kyseessä ammattiasiat, järjestöasiat, näyttelyasiat tai työasiat. On vaikea uskoa, että hän on siirtynyt pois elävien kirjoista.

Mutta hänen työpaikkansa pysyessä tyhjänä on siihen uskottava. Paikka jonka hän jätti tyhjäksi on vaikeasti täytettävissä ja sen johdosta jälkeen jääneiden suru on rajaton. Lohtuna olkoon se, että hän ei ole kuollut, vaan siirtynyt uuteen elämään. Hirvenjuoksun ISM-kisa Juuka, Sarjassa on 4 arviomatkaa. Kunto-Pirkkojen ennätykset hyväksytään kalenterivuosi-ikäsääntöä noudattaen!

Jouni Järvinen Turun Teräs 1. Mauri Saarivaino Iisalmen Työväen Urheilijat 2. Hannu Miettinen Kuopion Riento 2. Lapset alle 6, STL 0,5 km v 1. Oskari Kotiaho Vantaan Taksiautoilijat ry 4. Veera Yletyinen Kuopion Taksiautoilijat ry 6.

Siksi tämä vaatimus asetetaan vain suoran tekniikan vahoille. Menen maanantaina Suomessa tutkituttamaan sen, Raitanen sanoi. Hän on ainakin puoli vuotta poissa, Niemi sanoi. Molempina päivinä on Finlandiatalossa myös laaja dentaalalan näyttely. Coitoflaxf, Coltene tai Optosil Hart" Bayer. Vieläkään ei pitkälle tehdyistä suunnitelmista huolimatta ole löytynyt valtiolle vuokraltaan sopivaa huoneistoa koulun tiloksi. Kun laitoksella on ollut käytettävissä arvokas dosentti Lassi Alvesalon keräämä perusaineisto, nk.

0 thoughts on “Oddi yleisurheilu tulokset

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *