Blog

Zerif supports a custom frontpage

In suomi tampere

in suomi tampere

Aamulehti sai taas ilmestyä ja Kansan Lehti vuorostaan lakkautetiin loppuvuodeksi. Kaiken keskellä tavallinen arki piti saada taas alkuun. Suomen sisällissodan ankarimmat kaupunkitaistelut käytiin Tampereella pääsiäisen jälkeisellä viikolla Taisteluiden verisin päivä oli keskiviikko, 3.

Taistelu Tampereesta päättyi punaisten antautumiseen lauantaina 6. Sunnuntaina valkoisten ylipäällikkö Mannerheim otti vastaan kaupungin valtausparaatin. Viimeinen Kansan Lehti ilmestyi tiistaina 3. Sisällissota on tänä keväänä ollut koulujen historiantunneilla tavallista enemmän esillä. Tampereen yhteiskoulun lukiossa opiskellaan aidoilla tapahtumapaikoilla. Muistovuosi on saanut oppilaat pohtimaan paitsi omien sukujensa myös oman koulurakennuksensa tarinaa.

Maaliskuun lopulla pohjoisen suunnasta hyökkäävät valkoiset olivat Tampereen porteilla. Saartorengas kaupungin ympärillä alkoi kiristyä. Lempäälässä ja Vesilahdessa käytiin ankaria taisteluita koko pääsiäisen ajan.

He yrittivät ylläpitää taistelutahtoa myös Kansan Lehden kirjoituksilla. Kaupungin asukkaat saivat yhä uusia kieltoja ja ohjeita. Vuoden pääsiäisviikon sanomalehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen.

Kaksi päivää myöhemmin valkoinen armeija valtasi Kangasalan. Loppuviikosta taisteltiin muun muassa Vehmaisissa ja Messukylässä. Maaliskuun alkupuolella käytiin kiivaita taisteluita useilla sisällissodan rintamilla  - myös Tampereen ympäristössä. Sota ei vielä tässä vaiheessa ollut ratkennut sen paremmin punaisten kuin valkoistenkaan hyväksi. Uusia sotilaita värvättiin molemmille puolille rintamaa. Siviilielämä kävi yhä vaikeammaksi. Vaikka varsinaiset sotatoimet eivät vielä yltäneet Tampereelle saakka, kaupungissa elettiin poikkeusoloissa.

Muun muassa Tampereen Työväen Teatteri keskeytti toimintansa. Kansan lehti ilmestyi vielä säännöllisesti, porvarillisia lehtiä ei Tampereella saanut  julkaista. Hollannin ja Tanskan kaupungeissa pyöräillään paljon ja mielellään. Sen vahvistaa myös diplomi-insinööri, teologian maisteri Kalle Vaismaa, joka on väitellyt Tampereen teknillisessä yliopistossa pyöräilyn edistämisen keinoista. Hänen mielestään pyöräteiden laatu korvaa määrän, ja mallia kannattaa ottaa nimenomaan Hollannista ja Tanskasta.

Filippiineillä avustustyöt ovat vauhdittumassa supertaifuunin riepomilla alueilla. Unicefin tilannearvion mukaan taifuuni Hayanin jäljiltä Filippiineillä on avuntarpeessa on lähes kolmetoista miljoonaa ihmistä, joista lapsia on viisi miljoonaa. Suomen Punainen Risti lähetti maanantaina Filippiineille terveysaseman, jonka klinikka antaa perusterveydenhuoltoon kuuluvia palveluita.

Tekninen avustustyöntekijä Keijo Mäkelä Pirkkalasta on lähdössä klinakalle Filippiineille perjantaina. Neljän mesenaatin lahjoituksista alkunsa saaneet neljä museota on yhdistänyt voimansa. Kultakauden noin 50 teoksen näyttely kiertää kyseisissä museoissa Tampereella, Kokkolassa ja Raumalla. Tampereella kokeolemat ovat esillä Emil Aaltosen ja Kustaa Hiekan taidemuseoissa. Toimittaja Mari Siltanen kävi tutustumassa näyttelyihin.

Päälle viisikymppinen Asko Kankainen oli tiukalla kuurilla yli vuoden ja voitti tänä kesänä kehonrakennuksessa EM-hopeaa. Mies oli kisalavalla ensimmäistä kertaa, joten rääkki toi toivotun tuloksen.

Omat treenit ja dieetit olivat tosin helppo nakki verrattuna vaimon hommaan. Hänen piti kestää outoa kiukkuista ja väsynyttä miestä vuoden ajan kotinurkissa. Ravut ovat haluttua herkkua - jopa siinä määrin, että niitä myös varastetaan helpon rahan toivossa. Pirkanmaalla rapuvarkaita on ollut viime päivinä tiettävästi liikkeellä ainakin Nokialla. Rapujen lisäksi pitkäkyntisille kelpaavat usein myös merrat. Tampereen Nekalassa on etsivätoimisto Nekala.

Toimisto ei selvittele aviorikoksia tai edes lemmikkien häviämisiä. Toimiston väen erikoisalaa on yliluonnollisten ja paranormaalien asioiden tutkiminen. Mari Siltanen kysyi heti kärkeen onko toimiston väki ihan normaalia porukkaa.

Eerika Ala-Kantti jäi kaipaamaan Pariisia. Hän oli siellä au pairina melkein vuoden ajan ja palasi Suomeen opiskelemaan viime vuonna. Eerika lähti Ranskaan vahvistamaan kielitaitoaan ja se onnistui, mutta siinä sivussa löytyi uusia ystäviä ja perheeseenkin hän on vielä yhteydessä. Pelkästään Pariisiin ei tarvinnut tyytyä, sillä hän pääsi perheen mukana esimerkiksi Berliiniin lomamatkalle sekä kreikan ja Italian vesille purjehtimaan.

Näinä vuosina eläkkeelle jäävät mökin omistajat ovat pelastaneet kyläkaupat. Tampereen kaupunginjohtajan virka perustettiin vuonna Pormestarijärjestelmä tuli käyttöön vuodesta alkaen.

Tampereen taloudellinen tulos oli vuonna Suomen suurten kaupunkien heikoin. Kaupunki sai vuonna kunnallisverotuloja miljoonaa euroa. Lisäksi 61,4 miljoonaa tuli yhteisöveroista ja 64,0 miljoonaa kiinteistöveroista.

Tähän on vaikuttanut korkea työttömyys. Vuonna Tampereen veroprosentti on 19, Tampereen seudulla talouselämän painopiste on siirtynyt teollisuudesta palveluihin. Tampereen työpaikoista palvelutoimialat kattavat yli 70 prosenttia. Teollisuuden osuus työpaikoista on alle 20 prosenttia, ja maa-, riista- ja metsätaloudessa oli vuoden lopussa vain työpaikkaa. Tampereella oli vuoden lopussa yli   työpaikkaa.

Työntekijöistä 34,5 prosenttia käy Tampereella muilta paikkakunnilta. Tampereen työläisistä puolestaan 15,6 prosenttia kävi töissä ulkopaikkakunnilla. Rakennetyöttömyys on kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta lähtien.

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun Tutkimus- ja koulutuskeskus Synergosin tekemän tutkimuksen mukaan matkailun kokonaisvaikutus Tampereen seutukunnassa oli vuonna yli miljoonaa euroa.

Matkailu toi lisäksi alueelle 4  henkilötyövuotta.. Sillä oli vuonna noin kävijää. Vuonna Tampereen hotelleissa yövyttiin 1   kertaa.

Määrä ylitti edellisen ennätysvuoden yli 20  yöpymisellä. Tampere oli hotelliyöpymisten määrässä Helsingin jälkeen Suomen toiseksi suosituin kaupunki. Vapaa-ajan matkailun osuus yöpymisistä oli 55,4 prosenttia ja ammattiin liittyvän matkailun 43,2 prosenttia.

Kaikkien yli 20 huonetta käsittävien majoitusliikkeiden käyttöaste oli 57,0 prosenttia, kun koko maan majoitusliikkeiden käyttöaste oli 48,3 prosenttia.

Tampereen kaupunkiliikenteessä matkoista tehdään noin 60 prosenttia autolla. Tamperelaiset omistavat vuoden lopussa 98  autoa, mikä on 15,7 prosenttia enemmän kuin vuonna Tampereella on pyritty luvulla panostamaan pyöräilyn ja jalankulun sujuvuuteen. Tampereen kaupunki vastaa joukkoliikenteen viranomaisena Tampereen lisäksi Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Vesilahden ja Ylöjärven alueella.

Vuonna sisäisestä joukkoliikenteestä vastasi prosenttisesti liikennelaitos Tampereen Kaupunkiliikenne. Tampere sijaitsee liikenteellisesti keskeisessä paikassa eteläistä Suomea ja sieltä on lyhyt matka moniin muihin kaupunkeihin.

Kaupunkia kiertää kehätie , jota pitkin kulkevat muun muassa valtatiet 3 ja 9. Paasikiventie Valtatie 12 alittaa Tampereen keskustan tunnelissa. Muita keskustan merkittävimpiä sisääntuloväyliä ovat ovat Vaasantie kantatie 65 , Nokian moottoritie valtatie 12 , Teiskontie valtatie 12 ja Valtatien 3 jatke yhdystie Tampereella on myös Suomen ainoa nelitasoinen eritasoliittymä Lakalaivassa 3-tien ja 9-tien risteyksessä.

Tampereelta pääsee junalla kaikkiin pääilmansuuntiin. Tampere onkin yksi Suomen vilkkaimmista rautatieliikenteen keskuksista, ja sieltä on suora junayhteys useimpiin Suomen kaupunkeihin ja matka-ajat ovat lyhyitä keskeisen sijainnin ansiosta.

Tampereen asemalle saapuu ja sieltä lähtee päivittäin noin junaa, joissa on vuosittain 8 miljoonaa matkustajaa. Tampereen lentoliikennettä palvelee kansainvälinen Tampere-Pirkkalan lentoasema.

Finavian matkustajamäärätilastossa se oli   matkustajalla vuonna Suomen neljänneksi vilkkain lentoasema. Matkustajamäärät ovat pudonneet merkittävästi luvun aikana.

Kesäisin Tampereelta on sisävesiliikennettä Näsijärven kautta Päijänteen vesistöön sekä Pyhäjärven kautta Hämeenlinnaan niin sanottu Hopealinja. Tampereen Energiantuotanto, joka kuuluu Tampereen Sähkölaitos -konserniin, tuotti vuonna sähköä 1  GWh ja kaukolämpöä 2  GWh.

Naistenlahden voimalaitoksen kaksi yksikköä tuottivat yhteensä noin 65 prosenttia ja Lielahden voimalaitos noin 30 prosenttia sähköntuotannosta. Kaukolämmöntuotannossa Naistenlahden voimalaitosyksiköiden osuus oli 57 prosenttia ja Lielahden voimalaitoksen 23 prosenttia. Tampereen kymmenen lämpökeskuksen osuus oli puolestaan 21 prosenttia.

Maakaasun osuus energiantuotannossa oli vuonna noin 65 prosenttia. Puun ja turpeen osuus oli noin 17 prosenttia. Lisäksi käytettiin vesivoimaa ja öljyä. Energiantuotannosta syntyvät päästöt ovat luvulla pienentyneet, mikä johtuu uusiutuvien tuotantomuotojen kasvusta ja Naistenlahden laitoksen modernisoinnista. Hiilidioksidipäästöjä syntyi vuonna noin   tonnia ja rikkidioksidipäästöjä tonnia.

Tampereen talousvedestä 66,5 prosenttia on pintavettä ja 33,5 prosenttia pohjavettä. Talouskäyttöön vedestä ohjattiin 58 prosenttia ja teollisuuskäyttöön 13 prosenttia.

Tampereen Vesi hoitaa Tampereen lisäksi vettä Pirkkalaan. Lähes kaikki pintavesi tulee Roineesta. Sen lisäksi Tampereen Vedellä on neljä pintavesilaitosta Näsijärvessä ja viisi pohjavedenottamoa.

Tampereella puhdistettiin yhteensä 31,9 miljoonaa kuutiometriä jätevettä. Viinikanlahden puhdistamossa käsitellään yli 75 prosenttia jätevesistä. Tampereen Vedellä on viisi vesitornia ja ylävesisäiliö. Petsamossa on vanha ja uusi vesitorni. Muut vesitornit ovat Hervannan vesitorni , Peltolammin vesitorni ja Tesoman vesitorni. Lisäksi Pyynikinharjulla on ylävesisäiliö.

Pirkanmaan Jätehuolto hoitaa Tampereen jätehuollosta. Sillä on jätteenkäsittelylaitokset Nokian Koukkujärvellä ja Tampereen Tarastenjärvellä. Tampereen väkiluku oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan elokuussa   [2]. Tampereen keskustaajamassa oli vuonna kaikkiaan   asukasta. Se on pääkaupunkiseudun jälkeen Suomen toiseksi suurin kaupunkiseutu yli asukkaallaan. Tampereen väestörakenteessa näkyy kaupungin asema opiskelupaikkakuntana, sillä nuorten aikuisten määrä on selvästi suurempi kuin seutukunnan muissa kunnissa.

Väestöllinen huoltosuhde oli vuoden lopulla Väestöstä yli vuotiaita oli noin 17,3 prosenttia. Väestö on melko koulutettua, ja kaksi kolmasosaa yli vuotiaista on suorittanut peruskoulun jälkeisiä tutkintoja. Tampere on Suomen suurin yksikielisesti suomenkielinen kunta. Ruotsinkielisiä asui vuonna Tampereella 1 , eli heidän osuutensta Tampereen väestöstä oli noin puoli prosenttia. Vuonna ruotsinkielisten osuus Tampereen väestöstä oli reilut kuusi prosenttia ja vuonna vajaat kaksi prosenttia.

Näiden lisäksi yli tuhat ihmistä puhui vuonna arabiaa ja persiaa. Ulkomaan kansalaisia vuonna asui Tampereella 9  Suurimmat kansalaisuusryhmä olivat venäläiset, virolaiset, afganistanilaiset, kiinalaiset ja irakilaiset. Kaikkiaan ulkomaalaisia oli 4,1 prosenttia ja vieraskielisiä 6,1 prosenttia Tampereen asukasluvusta. Vieraskielisiä oli vähemmän kuin muissa Suomen suurissa kaupungeissa, Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Oulussa ja Turussa.

Alla oleva taulukko kuvaa Tampereen asukasluvun kehitystä vuosina — Kaupunki kasvoi tänä aikana nopeasti Suomen suurkaupunkien joukkoon. Evakkojen asettumisen ja kaupungistumisen tuloksena väestö jatkoi kasvuaan luvulla ja sen jälkeenkin. Seuraavassa kuvaajassa on esitetty kaupungin väestönkehitys viiden vuoden välein vuodesta lähtien. Käytetty aluejako on tilanteen 1. Tampereella oli vuoden lopussa   asuntoa.

Niistä kerrostaloja oli 72,8, omakotitaloja 14,5, rivitaloja 10,5 ja muita asuinrakennuksia 2,3 prosenttia. Asuntokanta oli kasvanut luvun alusta noin 23  asunnolla.

Asumisväljyys on kasvanut pitkän aikaa, vaikka kasvu käytännössä pysähtyi vuoden jälkeen. Keskimääräinen asumistila oli vuoden lopussa noin 36,8 neliömetriä asukasta kohden, kun se vuonna oli noin 19,2 neliömetriä ja vuonna noin 31,8 neliömetriä.

Keskimäärin asunnon asukasluku oli vuonna noin 1,8 asukasta. Kuntaliitto teetti luvun alussa Suomen kaupungit kattavan ilmapiiritutkimuksen, jossa Tampereella todettiin ilmenevän kokoonsa nähden vähän sosiaalista pahoinvointia.

Saman yrityksen imagotutkimuksessa vuonna Tampere sijoittui neljänneksi. Kaupungin ylläpitämiä peruskouluja Tampereella on yhteensä Niistä 22 on alakouluja, 7 yläkouluja ja 9 yhtenäiskouluja, joissa on luokat 1—9. Näiden lisäksi Tampereella perusopetusta järjestävät valtion ylläpitämä opettajien harjoittelukoulu normaalikoulu , Rudolf Steiner -koulu, Svenska samskolan ja Tampereen kristillinen koulu. Lukiokoulutusta järjestää Tampereella järjestävät kuusi kaupungin päivälukiota ja yksi aikuislukio.

Näiden lisäksi on viisi muiden tahojen ylläpitämää lukiota. Kaupungin lukioissa on paikka noin 3  päivälukion oppilaalle. Tampereen kaupunki ylläpitää Tampereen seudun ammattiopistoa Tredua, jossa on noin 8  nuorisoasteen opiskelijaa, noin 8  aikuisopiskelijaa ja 3  oppisopimusopiskelijaa.

Tampere on yliopistokaupunki, ja kaupungissa toimivat Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto sekä avointa koulutusta tarjoava Tampereen kesäyliopisto. Tampereen teknillinen korkeakoulu itsenäistyi ja muutti myöhemmin nimensä Tampereen teknilliseksi yliopistoksi. Tampereen ammattikorkeakoulussa on vuosittain noin 5  oppilasta, ja sieltä valmistuu muun muassa insinöörejä, medianomeja, kuvataiteilijoita ja tradenomeja. Se aloitti toimintansa Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu yhdistyvät vuoden alusta uudeksi Tampereen yliopistoksi.

Tampereella on useita uskonnollisia yhteisöjä. Suurin niistä on evankelis-luterilainen Tampereen seurakuntayhtymä. Evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän lisäksi Tampereella on toimintaa katolisella seurakunnalla, ortodoksisella seurakunnalla , Suomen vapaakirkolla , Tampereen helluntaiseurakunnalla , Suomen Metodistikirkolla , Suomen Adventtikirkolla ja Suomen Baptistiyhdyskunnalla.

Lisäksi Tampereella toimivat muun muassa Jehovan todistajien yhteisö ja Tampereen islamin yhdyskunta. Viimeaikaisessa kielentutkimuksessa tätä etymologiaa on kuitenkin alettu pitää epätyydyttävänä, koska kosken nimi on hyvin vanha ja alueella on asunut aikaisemmin saamelaisia eikä ruotsalaisia.

Saamelaista alkuperää on esitetty jo luvun alussa, kun A. Heidän mukaansa sana Tampere juontuisi myöhäiskantasaamen rekonstruoidusta esimuodosta tḙmpḙl. Kansan suussa Tampere tunnetaan yleisesti lempinimellä Manse. Nimen etymologia on Tampereen vahvassa teollisuusperinteessä, assosiaatiossa Manchesterin teollisuuskaupunkiin Englannissa.

Leikillinen nimitys Suomen Manchester tunnettiin jo luvun alussa. Tampereella on rakennuksia monelta arkkitehtuurin tyylikaudelta. Keskiaikaista rakennuskulttuuria edustaa vain Messukylän kivikirkko.

Uusklassismista irtautuneita uusgoottilaisia rakennuksia Tampereella ovat Messukylän uusi kirkko ja Aleksanterin kirkko ja uusrenessanssisia rakennuksia ovat Hatanpään kartano , Raatihuone , Ruuskasentalo ja Näsilinna. Kansallisromanttinen muotokieli näkyy Tampereella Commercen talossa , Tirkkosen talossa , Palanderin talossa , Tampereen tuomiokirkossa , keskuspaloasemassa ja Kansallispankintalossa.

Jugendin jälkeinen klassismi oli pitkälti pohjoismaista, ja sen aikana Tampereella rakennettiin muun muassa kirjastotalo , hotelli Tammer , Tuulensuun talo ja Viinikan kirkko. Funktionalismin noustua luvulla vallitsevaksi tyylisuunnaksi Tampereella rakennettiin muun muassa rautatieasema , Tempon talo , linja-autoasema ja Kaupin sairaala. Sotien jälkeisen ajan tyylisuunnalle ei ole yhtä hyväksyttyä nimitystä, mutta jälleenrakennuskauden keskeisiä edustajia ovat Suomen Pankin talo , Amurinlinnan kortteli ja Pyynikin uimahalli.

Modernistisen kauden rationalistia rakennuksia edustavat Tampereen yliopisto , keskussairaala , Sampola , kauppaoppilaitos , Ratinan stadion ja Kalevan kirkko. Tämän jälkeen monimuotoista modernismia edustavat muun muassa pääkirjasto Metso , Hervannan toimintakeskus , Tampere-talo , yliopiston laajennus ja Nokian toimitalo Hatanpäällä. Messukylän kivikirkko edustaa Tampereella keskiaikaista rakennuskulttuuria. Sebastian Gripenbergin suunnittelemassa Hatanpään kartanossa on barokkiaineiksia , mutta tyylillisesti se edustaa uusrenessanssia.

Keskustan jugendrakennuksiin kuuluu muun muassa Lars Sonckin suunnittelema Tirkkosen talo. Tampereen linja-autoasema edustaa funktionalismia , ja sen suunnittelivat Bertel Strömmer ja Jaakko Laaksovirta. Suomen Pankin talo on jälleenrakennuskauden keskeisimpiä edustajia. Tampereella on useita modernististia Reima ja Raili Pietilän suunnittelemia rakennuksia. Niistä kansainvälisestikin tunnetuin on Kalevan kirkko. Tampereella järjestetään vuosittain useita kulttuuritapahtumia.

Kesäkuukausien aikana Tampereella järjestetään Tampere Guitar Festival , Tampereen sävel , Tammerkosken sillalla , Tammerfest , Tampereen flamencoviikot , Kukkaisviikot , Tampereen teatterikesä , Blockfest. Tampereen teatterikesän perustivat Tampereen teatterit ja Tampereen kaupunki vuonna , ja se on Pohjoismaiden vanhin teatterialan ammattifestivaali. Sottiisiin liittyvät myös parittomina vuosina järjestettävä nykykansantanssin ja -musiikin koulutus- ja konserttitapahtuma Tanssimania ja Ruotsin-laivalla järjestettävä kansanmusiikki ja -tanssitapahtuma Folklandia.

Tampereen elokuvajuhlat saivat alkunsa Tampereen lyhytelokuvapäivistä Seuraavana vuonna perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen elokuvafestivaali Tampereen elokuvajuhlat.

Sen yhteydessä on sekä kansainvälinen että kotimainen lyhytelokuvakilpailu. Kukkaisviikkojen aikana Tampereella on erilaista ohjelmaa Keskustorilla. Sen alkuperäinen idea vuonna perustettaessa oli monipuolistaa Tampereen kesäohjelmaa. Ne kestää lokakuusta tammikuulle, ja niiden aikana Tampereen keskustan kauppakatujen ylle ripustetaan erilaisia valokuvioita. Ne järjestetään keväällä vappuna ja syksyllä Tampereen päivän yhteydessä.

Tampere-talo toimii konserttien ja konferenssien pitopaikkana. Esimerkiksi Tampereen kaupunginorkesteri eli Tampere Filharmonia konsertoi Tampere-talossa. Tampereella toimii useita teattereita sekä Tampereen ooppera. Ammattilaisteattereita Tampereella on yhteensä kymmenen.

Ne ovat Suomen vanhimpia taidelaitoksia. Tampereen komediateatteri puolestaan on suurimpia pienteattereita. Tampereen muut ammattiteatterit ovat Teatteri Siperia , ravintolateatteri Teatteripalatsi , taiteellisista kokeiluistaan tunnettu Teatteri Telakka , vuodesta toiminut Pyynikin kesäteatteri , lasten- ja nuorten näytelmiin erikoistunut Ahaa Teatteri , nukketeatteri Teatteri Mukamas ja Tanssiteatteri MD. Tampere on Suomen mittakaavassa merkittävä museokaupunki, ja esimerkiksi museologi Janne Vilkuna pitää Tamperetta Suomen parhaana museokaupunkina.

Vuonna perustettua Museokeskus Vapriikkia hän pitää koko Suomen museoalan lippulaivana. Vapriikissa on useita näyttelytiloja ja museoita, ja se oli museokeskuksena Suomen ensimmäinen laatuaan. Vuoden museotilastojen mukaan Museokeskus Vapriikki oli Suomen toiseksi suosituin museo Ateneumin taidemuseon jälkeen. Vapriikissa oli tuolloin   kävijää. Tamperelainen kirjallisuus nousi tunnetuksi toisen maailmansodan jälkeen perustetun Mäkelän piirin myötä. Kirjallisuuden tutkija Yrjö Varpion mukaan ryhmän jäseniä yhdisti romanttinen kirjallisuuskäsitys, jossa pyrittiin myös osaltaan hakeutuun sodan ja sen jälkeisen ajan ankeudesta.

Monilla muillakin nuortenkirjailijoilla on yhteyksiä Tampereeseen. Suurisuuntaisimmin Tamperetta on kirjallisuudessa kuvannut Tampere-trilogiassaan vuosina — Eila Pennanen. Manninen on katsellut Tamperetta kauhufantasian näkökulmasta Kapteeni Kuolio -sarjakuvissaan.

Tampereen rockkulttuuri alkoi kukoistaa luvulla, jolloin syntyi monia uusia yhtyeitä. Niiden tyyliään kutsutaan nimellä manserock. Lisäksi punkin menestys luvun jälkipuoliskolla synnytti Tampereelle Poko Rekords -levy-yhtiön ja uuden aallon yhtyeet Sensuuri , Kollaa kestää ja Karanteeni.

Tampereella on vahvaa mediakaupunki, sillä siellä sijaitsevassa Tohlopin televisiokeskuksessa on luvulta lähtien toiminut valtakunnallinen Yle TV2 -televisiokanava [] ja esimerkiksi suomalainen radiotoiminta sai alkunsa Tampereella, kun Arvi Hauvonen perusti ensimmäisen yleisradioaseman.

Yle TV2 -kanavan juuret ovat Tamvisiossa , joka siirtyi Yleisradiolle Kakkoskanava on ollut merkittävä vaikuttaja Tampereella, ja kaupungissa onkin kuvattu useita tunnettuja televisio-ohjelmia ja -sarjoja. Tampereella ilmestyvä Aamulehti oli vuonna Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien jälkeen levikiltään Suomen kolmanneksi suurin sanomalehti. Lehden levikki oli   Tampereen paikallinen erikoisruoka on mustaksimakkaraksi kutsuttu verimakkara.

Nimitys mustamakkara on peräisin ja luvun taitteesta, ja lopullisesti se vakiintui luvulla. Tampereelle rievä tuli luvulla. Järvensivun kaupunginosan useiden leipomoiden ansiosta aluetta alettiin kutsua rieväkyläksi, joka laajeni pian viittaamaan koko Tampereeseen. Tampereen grillien erikoisuus on tataarien perinneruokaan pohjautuva pärämäts. Se on karjalanpiirakkaa muistuttava piiras, jonka sisällä on maustettua jauhelihaa. Tampereella se kehitettiin Linkosuon leipomossa.

Suomessa myytävistä kanansiivistä Pirkanmaalla syödäänkin lähes puolet. Myös taiteilija Juice Leskisellä on oma vaikutuksensa tamperelaiseen ruokakulttuuriin joista tunnetuin lienee Lamminpään lumous.

Lamminpään lumousta saa osasta Tampereen ruokapaikoista. Tamperetta on kutsuttu suomalaisen jääkiekkoilun mekaksi ja kehdoksi. Kaupungissa sai alkunsa Suomen jääkiekkotoiminta ja sinne rakennettiin Suomen ensimmäinen tekojäärata Koulukadun kenttä ja ensimmäinen jäähalli Tampereen jäähalli.

Tamperelaiset joukkueet ovatkin menestyneet erinomaisesti. Ilves on voittanut 16 mestaruutta ja on mestaruustilastossa toisena edellään vain paikalliskilpailija Tappara , jolla on mestaruuksia 17 kun sen edeltäjän TBK: Näiden lisäksi Koovee ja Tampereen Palloilijat ovat voittaneet yhden mestaruuden.

Jääkiekon pääsarjassa on ollut mukana vähintään kaksi tamperelaisjoukkuetta joka kerta vuodesta Jääkiekon lisäksi Tampereen tunnetuimpia urheilulajeja ovat jalkapallo , yleisurheilu , lentopallo , paini ja nyrkkeily. Suurimpia Tampereella järjestettäviä urheilutapahtumia ovat tenniksen Tampere Open , koripallon Delfin Basket , nyrkkeilyn Tammer-turnaus , kansainvälinen souturegatta ja Pirkan kierrokseen liittyvät tapahtumat.

Ensimmäiset yleisurheilun Suomen-mestaruuskisat Kalevan kisat pidettiin Tampereella Kaiken kaikkiaan kaupunki on isännöinyt Kalevan kisoja 13 kertaa, viimeksi vuonna Kyseessä oli samalla ensimmäinen kerta, kun maaottelu järjestettiin Suomessa muualla kuin Helsingissä.

Tampere oli punaisten vallassa tammikuun  lopulta huhtikuun alkupuolelle asti. Punaisten antautumisen ja valkoisten voitonparaatin jälkeen alkoi sodan jälkiselvittely. Valkoisten vankina oli tuhansia punaisia. Kaupunki oli monin paikoin raunioina, ja sodan uhreissa oli niin hoidettavia kuin haudattaviakin. Aamulehti sai taas ilmestyä ja Kansan Lehti vuorostaan lakkautetiin loppuvuodeksi.

Kaiken keskellä tavallinen arki piti saada taas alkuun. Suomen sisällissodan ankarimmat kaupunkitaistelut käytiin Tampereella pääsiäisen jälkeisellä viikolla Taisteluiden verisin päivä oli keskiviikko, 3. Taistelu Tampereesta päättyi punaisten antautumiseen lauantaina 6.

Sunnuntaina valkoisten ylipäällikkö Mannerheim otti vastaan kaupungin valtausparaatin. Viimeinen Kansan Lehti ilmestyi tiistaina 3. Sisällissota on tänä keväänä ollut koulujen historiantunneilla tavallista enemmän esillä. Tampereen yhteiskoulun lukiossa opiskellaan aidoilla tapahtumapaikoilla. Muistovuosi on saanut oppilaat pohtimaan paitsi omien sukujensa myös oman koulurakennuksensa tarinaa.

Maaliskuun lopulla pohjoisen suunnasta hyökkäävät valkoiset olivat Tampereen porteilla. Saartorengas kaupungin ympärillä alkoi kiristyä. Lempäälässä ja Vesilahdessa käytiin ankaria taisteluita koko pääsiäisen ajan. He yrittivät ylläpitää taistelutahtoa myös Kansan Lehden kirjoituksilla. Kaupungin asukkaat saivat yhä uusia kieltoja ja ohjeita. Vuoden pääsiäisviikon sanomalehtiä ovat selanneet Reija Grönroos ja Ulla Meriläinen. Kaksi päivää myöhemmin valkoinen armeija valtasi Kangasalan.

Loppuviikosta taisteltiin muun muassa Vehmaisissa ja Messukylässä. Maaliskuun alkupuolella käytiin kiivaita taisteluita useilla sisällissodan rintamilla  - myös Tampereen ympäristössä.

Sota ei vielä tässä vaiheessa ollut ratkennut sen paremmin punaisten kuin valkoistenkaan hyväksi. Uusia sotilaita värvättiin molemmille puolille rintamaa. Siviilielämä kävi yhä vaikeammaksi. Vaikka varsinaiset sotatoimet eivät vielä yltäneet Tampereelle saakka, kaupungissa elettiin poikkeusoloissa. Muun muassa Tampereen Työväen Teatteri keskeytti toimintansa. Kansan lehti ilmestyi vielä säännöllisesti, porvarillisia lehtiä ei Tampereella saanut  julkaista.

Hollannin ja Tanskan kaupungeissa pyöräillään paljon ja mielellään. Sen vahvistaa myös diplomi-insinööri, teologian maisteri Kalle Vaismaa, joka on väitellyt Tampereen teknillisessä yliopistossa pyöräilyn edistämisen keinoista. Hänen mielestään pyöräteiden laatu korvaa määrän, ja mallia kannattaa ottaa nimenomaan Hollannista ja Tanskasta. Filippiineillä avustustyöt ovat vauhdittumassa supertaifuunin riepomilla alueilla. Unicefin tilannearvion mukaan taifuuni Hayanin jäljiltä Filippiineillä on avuntarpeessa on lähes kolmetoista miljoonaa ihmistä, joista lapsia on viisi miljoonaa.

Suomen Punainen Risti lähetti maanantaina Filippiineille terveysaseman, jonka klinikka antaa perusterveydenhuoltoon kuuluvia palveluita. Uusklassismista irtautuneita uusgoottilaisia rakennuksia Tampereella ovat Messukylän uusi kirkko ja Aleksanterin kirkko ja uusrenessanssisia rakennuksia ovat Hatanpään kartano , Raatihuone , Ruuskasentalo ja Näsilinna.

Kansallisromanttinen muotokieli näkyy Tampereella Commercen talossa , Tirkkosen talossa , Palanderin talossa , Tampereen tuomiokirkossa , keskuspaloasemassa ja Kansallispankintalossa. Jugendin jälkeinen klassismi oli pitkälti pohjoismaista, ja sen aikana Tampereella rakennettiin muun muassa kirjastotalo , hotelli Tammer , Tuulensuun talo ja Viinikan kirkko. Funktionalismin noustua luvulla vallitsevaksi tyylisuunnaksi Tampereella rakennettiin muun muassa rautatieasema , Tempon talo , linja-autoasema ja Kaupin sairaala.

Sotien jälkeisen ajan tyylisuunnalle ei ole yhtä hyväksyttyä nimitystä, mutta jälleenrakennuskauden keskeisiä edustajia ovat Suomen Pankin talo , Amurinlinnan kortteli ja Pyynikin uimahalli. Modernistisen kauden rationalistia rakennuksia edustavat Tampereen yliopisto , keskussairaala , Sampola , kauppaoppilaitos , Ratinan stadion ja Kalevan kirkko. Tämän jälkeen monimuotoista modernismia edustavat muun muassa pääkirjasto Metso , Hervannan toimintakeskus , Tampere-talo , yliopiston laajennus ja Nokian toimitalo Hatanpäällä.

Messukylän kivikirkko edustaa Tampereella keskiaikaista rakennuskulttuuria. Sebastian Gripenbergin suunnittelemassa Hatanpään kartanossa on barokkiaineiksia , mutta tyylillisesti se edustaa uusrenessanssia. Keskustan jugendrakennuksiin kuuluu muun muassa Lars Sonckin suunnittelema Tirkkosen talo. Tampereen linja-autoasema edustaa funktionalismia , ja sen suunnittelivat Bertel Strömmer ja Jaakko Laaksovirta. Suomen Pankin talo on jälleenrakennuskauden keskeisimpiä edustajia.

Tampereella on useita modernististia Reima ja Raili Pietilän suunnittelemia rakennuksia. Niistä kansainvälisestikin tunnetuin on Kalevan kirkko. Tampereella järjestetään vuosittain useita kulttuuritapahtumia. Kesäkuukausien aikana Tampereella järjestetään Tampere Guitar Festival , Tampereen sävel , Tammerkosken sillalla , Tammerfest , Tampereen flamencoviikot , Kukkaisviikot , Tampereen teatterikesä , Blockfest. Tampereen teatterikesän perustivat Tampereen teatterit ja Tampereen kaupunki vuonna , ja se on Pohjoismaiden vanhin teatterialan ammattifestivaali.

Sottiisiin liittyvät myös parittomina vuosina järjestettävä nykykansantanssin ja -musiikin koulutus- ja konserttitapahtuma Tanssimania ja Ruotsin-laivalla järjestettävä kansanmusiikki ja -tanssitapahtuma Folklandia. Tampereen elokuvajuhlat saivat alkunsa Tampereen lyhytelokuvapäivistä Seuraavana vuonna perustettiin Pohjoismaiden ensimmäinen elokuvafestivaali Tampereen elokuvajuhlat.

Sen yhteydessä on sekä kansainvälinen että kotimainen lyhytelokuvakilpailu. Kukkaisviikkojen aikana Tampereella on erilaista ohjelmaa Keskustorilla. Sen alkuperäinen idea vuonna perustettaessa oli monipuolistaa Tampereen kesäohjelmaa. Ne kestää lokakuusta tammikuulle, ja niiden aikana Tampereen keskustan kauppakatujen ylle ripustetaan erilaisia valokuvioita. Ne järjestetään keväällä vappuna ja syksyllä Tampereen päivän yhteydessä. Tampere-talo toimii konserttien ja konferenssien pitopaikkana.

Esimerkiksi Tampereen kaupunginorkesteri eli Tampere Filharmonia konsertoi Tampere-talossa. Tampereella toimii useita teattereita sekä Tampereen ooppera. Ammattilaisteattereita Tampereella on yhteensä kymmenen. Ne ovat Suomen vanhimpia taidelaitoksia. Tampereen komediateatteri puolestaan on suurimpia pienteattereita.

Tampereen muut ammattiteatterit ovat Teatteri Siperia , ravintolateatteri Teatteripalatsi , taiteellisista kokeiluistaan tunnettu Teatteri Telakka , vuodesta toiminut Pyynikin kesäteatteri , lasten- ja nuorten näytelmiin erikoistunut Ahaa Teatteri , nukketeatteri Teatteri Mukamas ja Tanssiteatteri MD.

Tampere on Suomen mittakaavassa merkittävä museokaupunki, ja esimerkiksi museologi Janne Vilkuna pitää Tamperetta Suomen parhaana museokaupunkina. Vuonna perustettua Museokeskus Vapriikkia hän pitää koko Suomen museoalan lippulaivana. Vapriikissa on useita näyttelytiloja ja museoita, ja se oli museokeskuksena Suomen ensimmäinen laatuaan.

Vuoden museotilastojen mukaan Museokeskus Vapriikki oli Suomen toiseksi suosituin museo Ateneumin taidemuseon jälkeen. Vapriikissa oli tuolloin   kävijää. Tamperelainen kirjallisuus nousi tunnetuksi toisen maailmansodan jälkeen perustetun Mäkelän piirin myötä. Kirjallisuuden tutkija Yrjö Varpion mukaan ryhmän jäseniä yhdisti romanttinen kirjallisuuskäsitys, jossa pyrittiin myös osaltaan hakeutuun sodan ja sen jälkeisen ajan ankeudesta.

Monilla muillakin nuortenkirjailijoilla on yhteyksiä Tampereeseen. Suurisuuntaisimmin Tamperetta on kirjallisuudessa kuvannut Tampere-trilogiassaan vuosina — Eila Pennanen. Manninen on katsellut Tamperetta kauhufantasian näkökulmasta Kapteeni Kuolio -sarjakuvissaan.

Tampereen rockkulttuuri alkoi kukoistaa luvulla, jolloin syntyi monia uusia yhtyeitä. Niiden tyyliään kutsutaan nimellä manserock. Lisäksi punkin menestys luvun jälkipuoliskolla synnytti Tampereelle Poko Rekords -levy-yhtiön ja uuden aallon yhtyeet Sensuuri , Kollaa kestää ja Karanteeni. Tampereella on vahvaa mediakaupunki, sillä siellä sijaitsevassa Tohlopin televisiokeskuksessa on luvulta lähtien toiminut valtakunnallinen Yle TV2 -televisiokanava [] ja esimerkiksi suomalainen radiotoiminta sai alkunsa Tampereella, kun Arvi Hauvonen perusti ensimmäisen yleisradioaseman.

Yle TV2 -kanavan juuret ovat Tamvisiossa , joka siirtyi Yleisradiolle Kakkoskanava on ollut merkittävä vaikuttaja Tampereella, ja kaupungissa onkin kuvattu useita tunnettuja televisio-ohjelmia ja -sarjoja. Tampereella ilmestyvä Aamulehti oli vuonna Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien jälkeen levikiltään Suomen kolmanneksi suurin sanomalehti. Lehden levikki oli   Tampereen paikallinen erikoisruoka on mustaksimakkaraksi kutsuttu verimakkara. Nimitys mustamakkara on peräisin ja luvun taitteesta, ja lopullisesti se vakiintui luvulla.

Tampereelle rievä tuli luvulla. Järvensivun kaupunginosan useiden leipomoiden ansiosta aluetta alettiin kutsua rieväkyläksi, joka laajeni pian viittaamaan koko Tampereeseen. Tampereen grillien erikoisuus on tataarien perinneruokaan pohjautuva pärämäts. Se on karjalanpiirakkaa muistuttava piiras, jonka sisällä on maustettua jauhelihaa. Tampereella se kehitettiin Linkosuon leipomossa.

Suomessa myytävistä kanansiivistä Pirkanmaalla syödäänkin lähes puolet. Myös taiteilija Juice Leskisellä on oma vaikutuksensa tamperelaiseen ruokakulttuuriin joista tunnetuin lienee Lamminpään lumous. Lamminpään lumousta saa osasta Tampereen ruokapaikoista. Tamperetta on kutsuttu suomalaisen jääkiekkoilun mekaksi ja kehdoksi. Kaupungissa sai alkunsa Suomen jääkiekkotoiminta ja sinne rakennettiin Suomen ensimmäinen tekojäärata Koulukadun kenttä ja ensimmäinen jäähalli Tampereen jäähalli.

Tamperelaiset joukkueet ovatkin menestyneet erinomaisesti. Ilves on voittanut 16 mestaruutta ja on mestaruustilastossa toisena edellään vain paikalliskilpailija Tappara , jolla on mestaruuksia 17 kun sen edeltäjän TBK: Näiden lisäksi Koovee ja Tampereen Palloilijat ovat voittaneet yhden mestaruuden. Jääkiekon pääsarjassa on ollut mukana vähintään kaksi tamperelaisjoukkuetta joka kerta vuodesta Jääkiekon lisäksi Tampereen tunnetuimpia urheilulajeja ovat jalkapallo , yleisurheilu , lentopallo , paini ja nyrkkeily.

Suurimpia Tampereella järjestettäviä urheilutapahtumia ovat tenniksen Tampere Open , koripallon Delfin Basket , nyrkkeilyn Tammer-turnaus , kansainvälinen souturegatta ja Pirkan kierrokseen liittyvät tapahtumat. Ensimmäiset yleisurheilun Suomen-mestaruuskisat Kalevan kisat pidettiin Tampereella Kaiken kaikkiaan kaupunki on isännöinyt Kalevan kisoja 13 kertaa, viimeksi vuonna Kyseessä oli samalla ensimmäinen kerta, kun maaottelu järjestettiin Suomessa muualla kuin Helsingissä.

Tampereella pelattiin Helsingin olympialaisten jalkapallo-otteluita. Tampereella on runsaasti ulkoiluun sopivia alueita ja reittejä, palloilu- ja urheilukenttiä, uimarantoja, luistelukenttiä ja lumisina talvina runsas latuverkosto. Sisäliikuntaan on seuroilla mahdollisuus varata vuoroja muun muassa Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen , jäähalleihin, Nääshalliin, Tampereen stadionille Ratinaan, Tesoman palloiluhalliin , Hervannan vapaa-aikakeskukseen ja moneen muuhun sisäliikuntatilaan. Neljä uimahallia ja Nääshalli ovat myös yksittäisten kuntoilijoiden käytettävissä.

Viinikka  · Nekala  · Vihioja  · Jokipohja  · Muotiala. Linnainmaa  · Leinola  · Holvasti  · Vehmainen  · Hankkio. Hervanta  · Rusko  · Hervantajärvi.

Härmälä  · Sarankulma  · Rantaperkiö Koivisto: Lakalaiva  · Peltolammi  · Multisilta  · Vuores  · Lahdesjärvi. Nurmi  · Sorila  · Aitoniemi Kämmen: Kämmenniemi  · Viitapohja Terä: Polso  · Terälahti  · Velaatta. Tampere Tammerfors vaakuna sijainti Myötäpäivään ylhäältä: Huvipuisto Särkänniemi Näsinneulasta katsottuna.

Konsertti- ja kongressikeskus Tampere-talo. Kaupungin siluettia Pyynikin näkötornista katsottuna. Tammerkoski Hämeensillalta katsottuna, sekä Tampereen tuomiokirkko.

Tampereen väestönkehitys — Vuosi Asukkaita Tampereen alueen kallioperä Tilastoja Suomen ilmastosta Ilmatieteen laitos. Tampereen kaupungin metsien hoidon toimintamalli — pdf Tampereen kaupunki, Kiinteistötoimi. Teoksen verkkoversio viitattu Mitä Missä Milloin , s.

Korkeakoululaitos saapuu Tampereelle Koskesta voimaa. Vilkku , , Artikkelin verkkoversio Viitattu 2. Tampereen vuoden budjettiesitys on julki: Näin käy verojen ja maksujen Aamulehti. Kasvava työttömyys alentaa Tampereen verotuottoja Kauppalehti. Kaupan jätti nappasi ykköspaikan kansainväliseltä yhtiöltä Yle. Tampere valittiin vuoden pyöräilykunnaksi Yle Uutiset. Raitiovaunut tulevat Tampereelle — kaupunkiin rakennetaan raitiotie Viitattu 7.

Kantatie 60 Viitattu Kaupunkien, kauppalain ja taajaväkisten yhdyskuntain väkiluku vuosina — Kansalliskirjaston julkaisuarkisto Doria: Tämä on paras paikka asua Suomessa — katso topit ja flopit Iltasanomat. Hyvinvoivan yhteiskunnan kehittäjä, moottori ja tulkki Tampere3.

Tampereen kotiseutulehti 4. Tampere — saamelainen koskiappellatiivi. Tampere — saamelaisen Tammerkosken kaupunki. Teoksen verkkoversio e-kirja viitattu Museokeskus Vapriikki täyttää 20 vuotta — tässä 5 syytä, miksi se on koko Suomen museotoiminnan lippulaiva Yle Uutiset. Museotilasto , s. Teoksen verkkoversio pdf viitattu 2. Vapriikki sijoittui hienosti, myös Muumimuseolla meni lujaa!

Tampereen kasvot , s. Kustannus Oy Sanasato, , Tampere. Kastike koukuttaa kanansiipien kavereita Yle Uutiset. Leijonien tarina , s. Wikimatkoissa on matkaopas aiheesta Tampere. Tampereen suuralueet, suunnittelualueet, tilastoalueet ja kaupunginosat. Suomen 30 suurinta kuntaa väkiluvun mukaan Kotoistettuja päivämääriä sisältävät artikkelit Sivut, jotka käyttävät ISBN-taikalinkkejä Small-elementtiä käyttämättömät tarkenteelliset tietolaatikot Small-elementtiä käyttävät tietolaatikot Maantieteeseen liittyvät artikkelit Seulonnan keskeiset artikkelit.

Tampereen teatterit tarjoavat klassikkoja, suurmusikaaleja, stand-upia ja rockspektaakkeleita. Live like a local. Tampere Tunnetuksi Passissa on yli tarjousta Tampereen keskusta-alueen liikkeisiin. Yleisurheilun nuorten maailmanmestaruuskisat Tampereella Yleisurheilun nuorten maailmanmestaruuskisoihin on enää alle kaksi kuukautta - Tampere valmistautuu suureen urheilujuhlaan!

Suomen Saunaseura ja International Sauna Association:

In suomi tampere -

Tampere tarjoaa reilusti näkemistä ja tekemistä myös luokkaretkeläisille! Wikipedia® on Wikimedia Foundationin rekisteröimä tavaramerkki. Tampere on myös asukasmäärältään Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki. Tamperelaiset joukkueet ovatkin menestyneet erinomaisesti. Tampereen rockkulttuuri alkoi kukoistaa luvulla, jolloin syntyi monia uusia yhtyeitä.

: In suomi tampere

PORNO HAUT WEB KAMERA SEKSI 735
TUCCABAJA KEMI PILLU CHAT 524
In suomi tampere Ilmainen pimppi ilmaisia kotiseksivideot
In suomi tampere Thai hieronta lauttasaari milf girl massage
AHDAS PILLU RUSKEA TIPUTTELUVUOTO Lisäksi Pyynikinharjulla on ylävesisäiliö. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2. Kaiken keskellä tavallinen arki piti saada taas alkuun. Suomi kuuluu boreaaliseen väli-ilmastoon. Kaupunkipyöräilyyn mallia Hollannista ja Tanskasta 6 min pe Manninen on katsellut Tamperetta kauhufantasian näkökulmasta Kapteeni Kuolio -sarjakuvissaan.

In suomi tampere -

Sen alkuperäinen idea vuonna perustettaessa oli monipuolistaa Tampereen kesäohjelmaa. Niistä kansainvälisestikin tunnetuin on Kalevan kirkko. Modernistisen kauden rationalistia rakennuksia edustavat Tampereen yliopistokeskussairaalaSampolakauppaoppilaitosRatinan stadion ja Kalevan kirkko. Juhlavuosi tulee lisäksi näkymään katukuvassa ja tapahtumissa, mediassa, juhlavuoden tuotteina, kouluissa, päiväkodeissa ja monien harrastusten yhteydessä. Punaisten antautumisen ja valkoisten voitonparaatin jälkeen vitun nuolenta suomipornovideot sodan jälkiselvittely. Tämän jälkeen monimuotoista modernismia edustavat muun muassa pääkirjasto MetsoHervannan toimintakeskusTampere-taloyliopiston laajennus ja Nokian toimitalo Hatanpäällä. Myös taiteilija Juice Leskisellä on oma vaikutuksensa tamperelaiseen ruokakulttuuriin joista tunnetuin lienee Lamminpään lumous. Lautakunnat vastaavat nuppi chat suomiporni toimintamallissa sekä palveluiden järjestämisestä että palvelutoiminnan poliittisesta johtamisesta. Suomi Tampere -juhlavuoden varsinaisen sisällön luovat alueen yhteisöt, yritykset, järjestöt ja kansalaiset. Tampereella toimii useita teattereita sekä Tampereen ooppera. Tampereen kasvots. Sillä on jätteenkäsittelylaitokset Nokian Koukkujärvellä ja Tampereen Tarastenjärvellä. Uuden toimintamallin mukaiset poliittiset toimielimet aloittivat kuntavaalien jälkeen 1.

0 thoughts on “In suomi tampere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *